sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Merapi tulivuori


Indonesia on tunnettu tulisesta maaperästään ja tulivuorista. Tänään minulla oli tilaisuus ystäväperheen kanssa ajella tulivuoren rinteellä olevalle museolle. Opin valtavasti uusia asioita tulivuoresta. Esim. sen että kun Merapi purkautui muutama vuosi sitten, laavavirta ensimmäisen 20 sekunnin aikana purkauksesta se oli kulkenut jo 5 km, ja vastaavasti ensimmäisen kahden minuutin aikana peräti 20 km!



Eli ei ihme että tulivuoren asukkaille tuli kiire. Keskustelin yhden evakuoidun kanssa; hän oli museon työntekijä. Hän kertoi että piti vain ottaa kaikki tärkeimmät tavarat ja mennä Yogyakartan stadionille evakkoon.  Sitten useamman viikon ajan siellä oltiin ennen kuin hallitus antoi luvan lähteä takaisin. Hänen kotinsa säilyi vahingoittumattoman toisin kuin tämä mopo, koska talo sijaitsi pienten mäkien keskellä Merapin rinteellä.


Merapiin liittyy uskomuksia. Eräs on sellainen että tulivuorella asuu mystinen armeija, jonka johtajana on nainen, Nyai Gadung Melati. Hän suojelee myös alueen kasvillisuutta. Tämän Melatin kerrotaan ilmestyvän tulivuoren purkausta edeltävänä yönä ihmisten uniin. Melati pukeutuu jasmiin vihreään asuun.


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Onko Eila tämänkertainen matkasi tutkimusta, koulutusta vai jotakin muuta?

    VastaaPoista
  2. Tällä kertaa osallistun AMICin eli Aasia Media Information and Communication konferenssiin jonka aiheena on 'Muuttuva viestintä ja uusi Aasia. Todella mielenkiintoinen konfa.

    VastaaPoista